fbpx Skip to main content

Schimbările sunt dificile pentru majoritatea oamenilor, chiar și pentru adulții echilibrați și optimiști. Este stresant. Cu toate acestea, schimbarea face parte din viață, așa că este important să ne ajutăm copiii să învețe să se adapteze cu succes. O parte dintre copii prezintă dificultăți în adaptarea la schimbări.

Temperament

Copiii se nasc cu un anumit temperament – este genetic și apare în timpul dezvoltării prenatale. Părinții cunosc acest aspect intuitiv, realizând că nou-născutul are personalitate. Această personalitate poate fi influențată în timpul copilăriei timpurii și poate fi formată pe baza experiențelor și temperamentului părinților.

Copiii care au tendința de a fi negativiști, temători sau greu de entuziasmat pot avea dificultăți mai mari în a se adapta la schimbări decât copiii maleabili. Părinții pot ajuta acești copii prin evidențierea aspectelor pozitive ale schimbării și încurajând copiii să învețe să diferențieze gândurile reale de gândurile provocate de anxietate.

Probleme de încredere și atașament

Unii copii, din diferite cauze, prezintă dificultăți în a avea încredere în alte persoane ori în privința atașamentului față de alte persoane. Pentru acești copii, schimbarea poate fi traumatică. Dacă aveți  copii care se confruntă cu astfel de provocări, este de dorit să fiți alături de aceștia în timpul producerii schimbărilor și să le spuneți  la ce să se aștepte. De asemenea, puteți sta alături de ei și îi puteți încuraja să vorbească despre ceea ce simt. Ajutați-i să rămână pozitivi în ceea ce privește schimbările iminente.

Tulburări de comportament

Există numeroase tulburări de comportament care fac schimbarea foarte dificilă. De exemplu, un copil ce suferă de ADHD are probleme în a crea legături logice. Dacă structura lor logică predeterminată  este schimbată, copiii pot întâmpina dificultăți de adaptare. În același fel reacționează și copiii cu tulburări opoziționale sfidătoare, care pot reacționa violent, ori copiii foarte sensibili ce au tulburări de anxietate, care pot intra în depresie sau pot avea crize de gândire catastrofică.

Când aveți de-a face cu un copil ce suferă de astfel de tulburări, abordarea trebuie să fie una foarte bine gândită. Copiii trebuie să știe la ce să se aștepte de la schimbarea respectivă și de ce se produce aceasta. De exemplu, în cazul în care vă mutați într-o nouă locuință, copilul dumneavoastră va reacționa mult mai bine dacă înțelege de ce se produce această schimbare și la ce să se aștepte. În plus, copiii au nevoie de timp să se adapteze la conceptul de schimbare. Deși nu este întodeauna posibil, poate fi o idee bună să acordați unui copil sensibil sau precaut timp să se gândească la respectiva schimbare și să își exprime emoțiile.

Cu orice copil, în fața unei schimbări în familie, este întodeauna o soluție să discutați despre aceasta. Îi puteți determina să își exprime sentimentele și ajuta să se concentreze pe preocupările reale, în timp ce înlăturați temerile nerealiste. Copiii se adaptează mult mai ușor dacă înțeleg despre ce este vorba. Ajutați-i să se concentreze pe aspectele pozitive și încercați să faceți totul să pară cât mai distractiv.

Leave a Reply