fbpx Skip to main content

Art-terapie

“Arta purifică sufletul de praful vieţii de fiecare zi.” – Pablo Picasso

Ce este art-terapia?

Art-terapia (terapia prin artă) este o formă de psihoterapie care folosește mijloacele artistice ca modalitate principală de comunicare. Acest tip de terapie este una din multiplele metode care îți ajută și ghidează copilul către un mod de viață sănătos și optimist. Art-terapia este limbajul expresiv al conștientului și inconștientului.
Terapia prin artă poate oferi copiilor o modalitate mai ușoară de a se exprima, deoarece copii sunt natural mai creativi și artistici. De exemplu, copiii se simt mai confortabil în a se exprima cu ajutorul creioanelor colorate, cariocilor decât în a-și exprima emoţiile şi sentimentele prin intermediul cuvintelor. Modul de comunicare de tip întrebare – răspuns poate fi intimidant pentru un copil, mai ales când încearcă să se exprime, având un vocabular adaptat vârstei, limitat. Din aceasta cauză, terapia prin artă poate fi o soluţie mult mai bună de comunicare decât având pur și simplu o conversație. Acest fapt este de luat în considerare, mai ales atunci când vine vorba de copii și evenimente traumatice.
Când un copil experimentează ceva tragic, de obicei evenimentul este reprimat în subconștientul lui, lucru care îl afectează pe viitor. Copiilor le este greu să vorbească despre aceste evenimente, mai ales atunci când există traume profunde. Prin intermediul art-terapiei, copiii pot fi ajutați să conștientizeze emoțiile reprimate, astfel încât terapeutul să se poată concentra apoi pe ameliorarea și vindecarea traumei suferite de copil.

Obiectivul terapiei prin artă este, în esență, unul de vindecare, de ameliorare sau menținere a sănătății mintale şi bunăstării emoționale.

Care sunt beneficiile art-terapiei?

Beneficii pentru copil prin art-terapie:

  • Facilitează perspective pozitive asupra vieții.
  • Îl ajută să depăşească experiențele dificile.
  • Încurajează dezvoltarea unor strategii sanogene de adaptare.
  • Dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor.
  • Facilitează şi dezvoltă strategii pentru: coordonarea vizual-motorie, abilități de motricitate fină (dezvoltarea dexterității manuale) și grosieră.
  • Dezvoltă abilități interpersonale.
  • Permite comunicarea verbală sau nonverbală a emoțiilor care altfel ar putea fi reprimate.
  • Induce tehnici constructive pentru management-ul sinelui.
  • Contribuie la creşterea duratei atenției, diminuând astfel frustrările aferente.

Tarif: 130 lei/ședință

Durata unei ședințe este de 50 de minute