Poveștile terapeutice reprezintă una din cheile de la poarta autocunoașterii. În momentul în care citește sau îi sunt citite acest gen de povești copilului, acesta se transpune în pielea unuia dintre personaje cu care se identifică și parcurge un drum inițiatic spre maturizare. Așa cum Prâslea a învâțat din toate încercările prin care a trecut și s-a maturizat, așa și copilul nostru va descoperi noi metode de a face față frustrărilor, nemulțumirilor, va învăța cum este de dorit să se comporte în societate, îi va crește încrederea în propria persoană, își va dezvolta anumite abilități și va învăța cum să își exprime emoțiile, sentimentele.
Poveștile terapeutice pot avea ca personaje animale, obiecte sau chiar oameni. În momentul în care apar animalele sau obiectele, prin intermediul personificării (procedeu artistic prin care obiectelor sau animalelor li se atribuie însușiri omenești), acestea sunt însuflețite și îl ajută pe copil să se dezvolte, să se maturizeze, lăsându-l însă pe el să înțeleagă că de fapt oamenii sunt ascunși în spatele animalelor sau obiectelor. Atunci când sunt folosiți oameni, mai ales copii, este un mesaj mai clar, dar copilul nu depune un efort mental pentru a îl decoda.
Este indicat,așadar, ca un copil să citească sau să îi fie citite astfel de povești cel puțin o dată pe săptămână. În urma lecturării puneți întrebări pertinente, legate de ceea ce s-a întâmplat în poveste, de greșelile care au fost făcute de personaj, de cum au fost acestea îndreptate etc .Vedeți ce a înțeles copilul și dacă nu a înțeles, dacă mesajul poveștii nu a ajuns la el, încercați să i-l explicați cât mai clar și pe înțeles său sau chiar să mai citiți o dată povestea și să vedeți dacă nu cumva prima oară nu a fost îndeajuns de atent. Unele cărți cu povești terapeutice au deja scrise întrebările care le puteți pune copilului după lectură sau alte sfaturi pentru părinți. Luați-le în considerare pentru că au și ele scopul lor bine delimitat.
Haideți să pornim împreună, pe un covor magic, spre lumea poveștilor terapeutice!
Articol redactat de Costea Elena-Maria