fbpx Skip to main content

Stima de sine este o cheie majoră pentru succesul în viață. Dezvoltarea unui concept de sine pozitiv și o stimă de sine sănătoasă sunt extrem de importante pentru fericirea și succesul copiilor și adolescenților. Acest articol va prezenta elementele de bază menite să-i ajute pe copii și pe adolescenți să-și îmbunătățească stima de sine.

Stima de sine reprezintă modul în care simțim despre noi înșine, comportamentul nostru reflectând, în mod clar, aceste sentimente. De exemplu, un copil sau un adolescent cu stima de sine ridicată va fi capabil să:

  • acționeze în mod independent
  • își asume responsabilitatea
  • fie mândru de realizările sale
  • aibă o bună toleranță la frustrare
  • încerce noi sarcini și provocări
  • facă față emoțiilor pozitive și negative
  • îi ajute pe alții

Pe de altă parte, un copil sau un adolescent cu stima de sine scăzută va:

  • evita să încerce lucruri noi
  • se va simți neiubit și nedorit
  • da vina pe alții pentru propriile neajunsuri
  • pretinde sau se va simți indiferent din punct de vedere emoțional
  • fi în imposibilitatea de a tolera un nivel normal de frustrare
  • își va subestima abilitățile și nu își va putea exprima talentele
  • fi ușor de influențat

Părinții, mai mult decât oricine altcineva, pot promova stima de sine a copilului lor. Acesta nu este un lucru deosebit de dificil de făcut. De fapt, cei mai mulți părinți îl fac fără să își dea seama că vorbele și acțiunile lor au un impact mare asupra modului în care copilul/adolescentul simte depre sine. Iată câteva sugestii de ținut minte:

  • Când sunteți mulțumiți de copilul dumneavoastră, spuneți-i acest lucru. Părinții își exprimă des nemulțumirile față de copiii lor, dar, cumva, de multe ori uită să își exprime sentimentele pozitive. Un copil nu știe când sunteți mulțumit de el și are nevoie să vă audă spunând că sunteți fericit că el face parte din familia dumneavoastră. Copiii își amintesc afirmațiile pozitive care le sunt spuse. Ei le memorează și le interiorizează. Încercați să îi spuneți copilului dumneavoastră cuvinte de încurajare în fiecare zi.
  • Folosiți multe laude. Utilizați ceea ce se numește lauda descriptivă pentru a-l ajuta pe copilul dumneavoastră să știe când face ceva bine. Trebuie să căutați și să găsiți situații în care copilul dumneavoastră se descurcă bine sau are talent. Când copilul termină o sarcină sau o treabă casnică ați putea spune: ”Îmi place foarte mult cum arată camera ta. Ai găsit un loc pentru fiecare lucru și ai pus totul la locul lui ”. Când observați că au talent, ați putea spune “Această piesă pe care ai cântat-o a fost minunată. Ai, într-adevăr, talent muzical! ”. Nu vă feriți în a oferi laude copilului dumneavoastră când sunt de față alți membri ai familiei sau prieteni. De asemenea, folosiți lauda pentru a sublinia trăsăturile de caracter pozitive. De exemplu: “Ești o persoană foarte amabilă!”, “Îmi place că nu te dai bătut chiar dacă pare greu de făcut!”. Îl puteți lăuda pe copilul dumneavoastră chiar și pentru ceva ce nu a făcut, cum ar fi “Mi-a plăcut cum ai acceptat răspunsul meu de NU și nu ți-ai pierdut cumpătul! ”.
  • Învățați-vă copilul să facă declarații de sine pozitive. Vorbitul cu noi înșine este important în tot ceea ce facem. Psihologii au descoperit că discuția cu noi înșine negativă este în spatele depresiei și a anxietății. Ceea ce credem determină modul în care ne simțim, iar modul în care ne simțim determină modul în care ne comportăm. Prin urmare, este important să-l învățați pe copilul dumneavoastră să fie pozitiv cu privire la modul în care “vorbește cu el însuși”. Câteva exemple utile de “vorbit cu tine însuți”: ”Eu pot rezolva această problemă, dacă o să continui să încerc”, ”Nu-i nimic dacă echipa noastră a pierdut astăzi, cu toții am dat tot ce-i mai bun și nu poți câștiga tot timpul”, ”Mă simt bine când îi ajut pe alții, chiar dacă unii dintre aceștia nu observă sau nu îmi mulțumesc”.
  • Evitați critici care îl pot face pe copilul dumneavoastră să se simtă ridicol sau rușinat. Uneori este necesar să criticăm acțiunile unui copil și este bine ca părinții să facă acest lucru. În momentul în care critica este îndreptată înspre copil ca persoană, poate conduce la sentimentul ridicolului sau al rușinii. Este important să învățați să folosiți afirmații la persoana I, mai degrabă decât la persoana a II-a, atunci când exprimați critici. De exemplu, spuneți “Mi-ar plăcea să îți pui hainele în dulapul/sertarul potrivit, nu să le lași împrăștiate prin toata camera”, decât să spuneți ”De ce ești așa de leneș? Nu poți avea grijă de nimic?”.
  • Învățați-vă copilul despre procesul de luare a deciziilor și de a recunoaște când acesta a luat o decizie bună. Copiii iau decizii tot timpul, dar de multe ori nu sunt conștienți de faptul că fac acest lucru. Există multe moduri prin care părinții îi pot ajuta pe copii să își îmbunătățescă capacitățile de a lua, în mod conștient, decizii înțelepte:
    • Ajutați-l pe copil să își clarifice problema care necesită luarea unei decizii. Puneți-i întrebări care indică cu precizie modul în care el vede situația, cum se simte în legătură cu aceasta și despre ceea ce ar putea fi schimbat.
    • Gândiți-vă împreună la soluții posibile. De obicei, există mai mult de o soluție sau o alegere pentru o anumită dilemă și părintele poate aduce o contribuție importantă, prin a sublinia acest fapt și prin a sugera alternative în cazul în care copilul nu are niciuna.
    • Lăsați copilul să aleagă una dintre soluții numai după luarea în considerare pe deplin a consecințelor. Cea mai bună soluție va fi cea care va rezolva problema și, în același timp, îl va face pe copil să aibă sentimente pozitive în privința propriei persoane.
    • După aceea, evaluați împreună rezultatele soluției luate. A mers bine sau a eșuat? Dacă da, de ce? Revizuirea îl va ajuta pe copil să ia decizii mai bune în viitor.
  •  Dezvoltă o abordare pozitivă în a oferi o structură pentru copilul tău. Toți copiii și adolescenții trebuie să-și asume responsabilitatea pentru comportamentul lor. Ei ar trebui să învețe să se autodisciplineze. Pentru a-l ajuta pe copil să învețe autodisciplina, părintele trebuie să adopte rolul de antrenor/profesor, în loc de cel care disciplinează și pedepsește.

 

Zece pași suplimentari pe care îi puteți urma pentru a-l ajuta pe copilul dumneavoastră să-și dezvolte o imagine de sine pozitivă:

  1. Învățați-i pe copii să își schimbe cerințele în preferințe. Subliniați ideea că nu există niciun motiv pentru care ei să primească tot ce vor și că nu ar trebui să fie furioși din această cauză. Încurajați-i să lucreze asupra furiei stabilind un exemplu bun și repetați acest comportament de încurajare atunci când exprimă o stare de iritabilitate adecvată, în locul furiei.
  2. Încurajați-vă copiii să ceară ceea ce își doresc într-un mod asertiv, accentuând asupra faptului că nu există nicio garanție că vor primi ceea ce au cerut. Reamintiți-le copiilor dumneavoastră să ceară ce își doresc să primească și evitați să le anticipați dorințele.
  3. Spuneți-le copiilor că ei creează și sunt responsabili pentru fiecare sentiment pe care îl trăiesc. De asemenea, ei nu sunt responsabili pentru sentimentele altora. Evitați să dați vina pe copilul dumneavoastră pentru ce simțiți.
  4. Încurajați-vă copilul să-și dezvolte hobby-uri și interese care să le ofere plăcere și pe care să le poată face în mod independent.
  5. Lăsați-l pe copil să-și rezolve singur disputele dintre frați sau prieteni.
  6. Ajutați-l pe copilul dumneavostră să fie tolerant în fața tachinărilor, subliniind că acestea nu îi pot face rău. Ajutați-l pe copil să învețe să facă față când este tachinat, să ignore tachinările și să-și zică: “tachinările nu au nicio putere asupra mea!” și “numele (cuvintele) nu mă pot răni”.
  7. Învățați-l pe copil să se concentreze pe punctele lui forte, arătându-i toate lucrurile pe care le poate face.
  8. Încurajați-vă copilul să se comporte față de el însuși așa cum și-ar dori să se comporte prietenii lui cu el.
  9. Ajutați-l pe copil să înțeleagă că există mai multe posibilități și opțiuni, nu numai una care să-l satisfacă. Un copil care are doar un prieten și îl pierde, rămâne singur, fără prieteni. În schimb, un copil care are mai mulți prieteni și pierde unul, rămâne totuși cu alți prieteni. Același principiu este valabil în multe domenii diferite. Ori de câte ori credeți că există doar un singur lucru care vă poate satisface, veți limita potențialul de a fi mulțumit. Cu cât îl ajutați pe copilul dumneavostră să realizeze că există mai multe opțiuni în orice situație, cu atât va crește potențialul lor de satisfacție.
  10. Râdeți cu copilul dumneavoastră și încurajați-l să râdă de el însuși. Oamenii care se iau foarte în serios, fără îndoială, se bucură mai puțin de viață. Un bun simț al umorului și capacitatea de a face viața mai ușoară sunt elemente importante pentru creșterea bunăstării generale.

Leave a Reply