fbpx Skip to main content

Copiilor le place să se joace de-a v-ați ascunselea încă de micuți, dar nu este doar un joc prostesc.

Jocul cucu-bau cu copilul tău poate evolua către căutarea de obiecte ascunse și în cele din urmă la entuziasmul de a se juca de-a v-ați ascunselea, de a fi vânător sau vânat fără riscul de a fi rănit. Fie că este vorba de jocul cucu-bau, de-a v-ați ascunselea sau rațele și vânătorii, care sunt beneficiile reale și riscurile acestor jocuri simple ale copilăriei? De ce ar trebui să îi încurajăm pe copii să se joace?

Există beneficii clare în dezvoltarea cognitivă dobândite în urma jocurilor de tip de-a v-ați ascunselea.

Jocul cucu-bau, în afară de faptul că provoacă buna dispoziție a bebelușului (gângureli, chicoteli), dezvoltă și abilitatea de a fi atent și de a urmări obiecte. Căutarea de obiecte sau persoane încurajează copiii să își folosească imaginația și îi ajută să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor, deoarece ei încercă să găsească cel mai bun loc pentru ascuns și să intuiască locul unde s-au ascuns ceilalți. Ei pot începe să își dezvolte capacitatea de a estima mărimea și volumul obiectelor prin faptul că își aleg cele mai mici locuri de ascuns în care pot încăpea. De asemenea, le oferă acestora posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale, deoarece aceștia se joacă cu alți copii, învață să se ocupe de conflictele dintre participanți, să își aștepte rândul și să își îmbunătățească abilitățile care să le permită să lucreze eficient în echipă.

Jocul de-a v-ați ascunselea îi oferă copilului și beneficii fizice, ajutând astfel în dezvoltarea armonioasă a acestuia (dezvoltarea musculară, osoasă). Provocarea de a găsi ascunzătoarea perfectă va ajuta la îmbunătățirea echilibrului, agilității și coordonării.

Orice activitate fizică implică un risc și de-a v-ați ascunselea nu este diferit. Este important să existe câteva reguli de bază, precum delimitarea spațiului de joc , interzicerea cățărării peste o anumită înălțime și informarea asupra anumitor locuri pe care ar trebui să le evite. De asemenea, este o idee bună să se stabilească un semnal de încheiere a jocului, acesta fiind util în cazul în care un copil a descoperit o ascunzătoare ingenioasă și nu e de găsit, sau pur și simplu s-a făcut târziu și e timpul să mergem acasă. Există posibilitatea ca cel mic să cadă sau să se zgârie, așa că trebuie îmbrăcat corespunzător.

Jocul de-a v-ați ascunselea a făcut parte din copilăria oricăruia dintre noi, aducându-ne multe bucurii și amintiri, aceasta fiind o tradiție care ar trebui păstrată și în viiitor. Așa că închide ochii, numără până la zece, cine nu e gata îl iau cu lopata!!!

Leave a Reply