fbpx Skip to main content

Ar fi frumos dacă părinții și copiii ar fi perfecți. Părinții nu ar fi niciodată frustrați în legătură cu copiii lor, deoarece ei nu s-ar purta niciodată urât.

Din păcate, părinții și copiii sunt oameni și nu sunt perfecți. Când ești părinte și devii frustrat, îi poți spune copilului tău ceva fără să gândești. În continuare sunt câteva lucruri care trebuiesc evitate în discuțiile pe care le ai cu copilul:

“Aș fi vrut să nu fii născut!” – Nici un copil nu ar trebui să audă de la părinții lui aceste vorbe. Chiar dacă sunteți foarte frustrat în legătură cu copilul dumneavoastră, abțineți-vă dacă credeți că sunteți pe cale să spuneți asta. Nu numai că aceste vorbe îl rănesc foarte tare pe copilul dumneavoastră, dar îi scad stima de sine și îl fac să simtă că nu este dorit.

“Grăbește-te sau te las aici!” – Copiii nu înțeleg noțiunea de timp precum adulții. În cazul în care copilul dumneavoastră are deja o teamă de a fi abandonat sau de a se pierde, atunci când faceți această declarație se va adăuga la frica lui. Încercați să aflați de ce este în întârziere și faceți tot ce puteți să îl puneți în mișcare fără să îi provocați nicio teamă.

“Niciodată n-ai face ce-ți zic!” – Când faceți această afirmație în repetate rânduri, copilul dumneavoastră o să simtă că nu poate face nimic cum trebuie. Se va întreba de ce să se deranjeze să mai încerce. Încercați să folosiți următoarea frază: “aș vrea să faci asta în acest fel”. Fiți explicit în ceea ce vreți ca el să înțeleagă, pentru a putea face ceea ce dumneavoastră i-ați cerut.

“Aș vrea să te comporți ca fratele/sora ta!” – Nimănui nu-i place să fie comparat cu o altă persoană. Copilul vrea să fie apreciat pentru ceea ce este. Declarații ca aceasta îl fac să se simtă inadecvat și încurajează rivalitatea fraternă. Un copil care aude acest lucru de multe ori, simte că nu poate realiza nimic de valoare, deoarece nu va fi niciodată la fel de bun precum fratele/sora lui. Mai degrabă, recunoașteți că fiecare copil este diferit și are propriile puncte forte, decât să îl comparați. Sărbătoriți diferențele lor și iubiți-i pentru ceea ce sunt.

Comentarii nepotrivite despre celălalt părinte – Copilul nu trebuie să fie pus în mijlocul dezacordurilor părinților sau să vă audă vorbindu-l de rău pe celălalt părinte. Acest lucru îl poate face pe copilul dumneavostră să creadă că trebuie să aleagă de partea cui este sau, mai mult decât atât, că îl poate vorbi, la rândul său, de rău, pe celălalt părinte. Chiar dacă sunteți separat de celălalt părinte, este important să spuneți lucruri plăcute la adresa lui în fața copilului.

“Nu ne permitem asta!” – Dacă îi spuneți des acest lucru copilului dumneavoastră, el poate să înceapă să creadă că banii pot cumpăra fericirea. El poate să creadă, de asemenea, că familia dumneavoastră este în dificultăți financiare, fie că este adevărat, fie că nu. Încercați să găsiți un alt motiv pentru care nu îi cumpărați lucrul respectiv în momentul acela.

Toți părinții sunt frustrați în legătură cu copilul lor din când în când. Dacă veți face una dintre aceste declarații, cereți-vă imediat scuze copilului dumneavostră. Explicați-i că v-ați înșelat, că nu credeți ceea ce ați spus, că îl iubiți și că veți încerca să nu mai spuneți asta vreodată. Copiii au nevoie de părinți care să îi încurajeze și să le crească stima de sine, nu să le-o scadă prin cuvinte neglijente, spuse în momente tensionate.

Leave a Reply