”Tensionat! Auzi acest cuvânt pretutindeni. Și pare să-i descrie pe mulți indivizi din ziua de astăzi.
Poate că vremea prezentă este una dintre cele mai tensionate epoci din câte am cunoscut. Într-adevăr, nu greșim prea mult dacă ne numim pe noi înșine ”Generația tensionată”. Un prieten care lucrează ca broker pe Wall Street mi-a arătat câteva rânduri din revista companiei sale, rânduri care indică tensiunea ce devine predominantă:
Vremea citirii paginilor pe jumătate
A distrugerii rapide, a goanei nebune,
Noaptea sclipitoare cu nervii încordați,
Zborul cu avionul, oprirea scurtă,
Forțarea creierului și durerea de inimă.
Pisica moțăie până apare brusc primăvara
Și petrecerea s-a sfârșit.
Poate fi o caracterizare corectă a vremii noastre? Ei bine, poate că lucrurile nu stau chiar atât de rău, dar cine poate nega că pretutindeni există stres și tensiune? (…)
Cum putem trăi controlându-ne eficient tensiunea nervoasă? Puteți face aceasta dacă de la bun început credeți că puteți. (…) Un lucru pe care l-aș putea sugera este să acceptăm pur și simplu zgomotul și toată dezordinea și să învățăm să trăim cu ele. Alții o fac, de ce nu și dumneavoastră sau eu? (…)
Este deci un fapt, nu este nevoie să fiți încordați, agitați sau tensionați. Dar dacă sunteți în această stare, nu vă descurajați, pentru că există un medicament eficace pentru tensiune și pentru încordare. Puteți să mergeți la farmacie și să cumpărați toate felurile de pastile pe care le au în stoc, dar mă îndoiesc că toate la un loc vor face mai mult pentru liniștea dumneavoastră decât factorul tămăduitor pe care vi-l sugerez. Este un medicament care nu se ia pe cale bucală, ci mai curând mentală. Iată-l: ”Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau eu” (Ioan 14, 27). Natura înconjurătoare poate aduce liniște uneori. Privești un apus de soare sau luna oglindită în apă și te simți cuprins de pace. (…)
Un cardiolog de vază din New York mi-ar împărtăși, cred, opinia. Mi-a arătat radiografiile a trei pacienți (fără să-mi dea nume, firește) și a spus: ”Iată cum arată inimile a doi bărbați și o femeie, toți având între cincizeci și șaizeci de ani când au fost făcute fotografiile. ” și mi-a indicat sterea lor critică.
”Probabil, sunt morți acum”, am comentat.
„Nicidecum. Au acum aproape șaptezeci de ani și duc vieți pline, active”.
”Înseamnă că sunteți un vrăjitor”, i-am spus admirativ.
”Câtuși de puțin”, mi-a răspuns. ”Le-am spus doar că ar fi bine să-și practice religia. ” (…)
O altă metodă de reducere a tensiunii, care s-a dovedit eficace este așa numita tehnică ”nu te mai grăbi”. Nu lăsați pe nimeni și nimic să vă preseze. Mergeți înainte ritmic, fără grabă. Nu fiți nerăbdător și practicați constant psihologia de tipul ”reușesc dacă o iau mai ușor”. (…)
Am auzit în Hong Kong, un vechi proverb chinezesc care m-a ajutat adesea să risipesc încordarea, îndeosebi într-o criză sau atunci când apărea o situație de urgență față de care reacția obișnuită era agitație și stres. Reflectați cu atenție. Acest proverb sună așa: Tratați urgența cu calm.” Cu alte cuvinte, nu vă înfierbântați, nu vă enervați, orice s-ar întâmpla. Fiți calm, mereu calm. Gândiți și reacționați încet, fără grabă. Reacția rapidă duce adesea la o acțiune prost concepută. Tihna dă timp emoțiilor să se răcorească, permițând o perspectivă rațională.
Mai este și minunata afirmație a lui Thomas Carlyle:”Tăcerea este mediul în care se creează lucrurile mari.”meditând la acest gând profund, puteți ajunge la esența liniștii creatoare.” (…)
Fapt este că ființa umană își poate impune orice mod de gândire dacă își dorește aceasta cu adevărat și îl cultivă cu asiduitate.”